نقش عوامل روانی-اجتماعی در تهوع و استفراغ بارداری

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات بهداشت باروری و ناباروری حضرت فاطمه الزهرا(س(- دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران

2 دانشگاه آزاد اسلامی ساری، ساری، ایران

3 دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران

4 واحد توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان آیت الله روحانی بابل، کارشناس ارشد مامایی، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران

چکیده

مقدمه: تهوع-استفراغ از شایعترین مشکلات بارداری است که تاثیر منفی بر کیفیت زندگی زنان دارد. با توجه به اهمیت شناسایی عوامل موثر بر بروز تهوع-استفراغ بارداری، بر آن شدیم که عوامل روانی–اجتماعی شامل اضطراب، افسردگی، استرس اختصاصی بارداری، وضعیت اقتصادی-اجتماعی و حمایت اجتماعی را در زنان باردار با تهوع -استفراغ بارداری را بررسی نماییم.

 روش کار: این پژوهش از نوع علی–مقایسه ای است. 200 زن باردار زیر 12 هفته انتخاب شدند. تمام زنان چهار پرسشنامه تجربه بارداری(PES)، افسردگی اضطراب و استرس(DASS-21)، پرسشنامه حمایت اجتماعی(SSQ) و پرسشنامه دموگرافیک و مقیاس سنجش بصری تهوع را تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای آماری ضریب همبستگی، کای اسکور، آنالیز رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد.

نتایج: نتایج این مطالعه نشان می دهد اکثریت زنان باردار(87 %) از تهوع-استفراغ خفیف تا متوسط رنج می برند. در زنان باردار با تهوع-استفراغ بارداری میزان عوامل روانی استرس بارداری (5/85 % در مقابل5/14 %)، افسردگی (9/88 % در مقابل 1/11 %)، اضطراب (8/68 % در مقابل 2/31 %)، حمایت اجتماعی پایین(1/68 % در مقابل 9/31 %) و وضعیت اقتصادی–اجتماعی پایین (3/73 % در مقابل 7/26 %) بطور معناداری بیشتر می باشد. در آنالیز رگرسیون، مهمترین پیشگویی کننده های مثبت تهوع-استفراغ بارداری استرس اختصاصی بارداری (67/2&beta=)، بود. همچنین، پیشگویی کننده های منفی تهوع-استفراغ بارداری، حمایت اجتماعی (227/0-&beta=) و طبقه اقتصادی اجتماعی (58/0-&beta=). بودند

نتیجه گیری: زنان باردار دارای تهوع -استفراغ نسبت به زنان باردار بدون تهوع و استفراغ بارداری، استرس اختصاصی بارداری، افسردگی و اضطراب بیشتری را تجربه می کنند. همپنین، از حمایت اجتماعی پایین تر و سطح اقتصادی–اجتماعی پایین تری برخوردارهستند. این مطالعه توصیه می کند که مشاورین سلامت مادران، به نقش عوامل روانی-اجتماعی استرس بارداری، حمایت اجتماعی و طبقه اقتصادی-اجتماعی در پیشگیری و درمان زنان با تهوع-اسفراغ بارداری توجه کنند.

 

کلیدواژه‌ها