اثر سافرانال بر پراکسیداسیون لیپیدی و آسیب بافتی هیپوکمپ به دنبال تزریق داخل بطنی کلشی سین در موش بزرگ آزمایشگاهی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

2 مرکز تحقیقات نوروفیزیولوژی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

چکیده

مقدمه و هدف: سافرانال جزء اصلی گیاه زعفران است که دارای طیف وسیعی از خواص است. تاکنون پژوهش‌های مختلفی جهت بررسی فواید سافرانال بر سیستم عصبی مرکزی صورت گرفته است. این مطالعه جهت بررسی اثر سافرانال بر پراکسیداسیون لیپیدی و تغییرات بافتی هیپوکمپ به دنبال تزریق داخل بطنی کلشی سین در موش صحرایی صورت پذیرفت.
مواد و روش ها: در این مطالعه 40 موش سفید بزرگ آزمایشگاهی به 5 گروه شامل 1- شم، 2- شم + سافرانال با دوز mg/kg50، 3- کلشی سین، 4- کلشی سین + سافرانال با دوز mg/kg10 و 5- کلشی سین + سافرانال با دوز mg/kg50 تقسیم شدند. مدل آسیب بافتی در موش‌ها به‌وسیله‌ی تزریق دو طرفه کلشی سین به داخل بطن های جانبی مغز، از طریق جراحی استریوتاکس ایجاد شد. سپس حیوانات از دو روز قبل از جراحی تا روز هفتم پس از جراحی، تحت تیمار خوراکی سافرانال قرار گرفتند. پس از القای مدل اختلال، بر روی هموژنه‌ی بافتی هیپوکمپ، شاخص پراکسیداسیون لیپیدی مالون دی آلدئید اندازه گیری گردید. بعلاوه، تعداد نورون‌ها در دو ناحیه CA1 و CA3 به وسیله رنگ آمیزی نیسل مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: درمان با سافرانال به صورت خوراکی با دوز mg/kg50 سبب کاهش میزان مالون دی آلدئید هیپوکمپ نسبت به گروه کلشی سین گردید. بررسی‌ بافتی حاکی از عدم تغییر معنادار در میزان شمارش نورونی ناحیه هیپوکمپ در بین گروه‌ها بود.
نتیجه‌گیری: یافته‌های این مطالعه حاکی از اثر سافرانال در کاهش تولید مالون دی آلدئید هیپوکمپ بعنوان یک محصول ناشی از پراکسیداسیون لیپیدی به دنبال تزریق داخل مغزی کلشی سین است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of Safranal on lipid peroxidation and hippocampal tissue damage following intracerebroventricular injection of colchicine in the rat

نویسندگان [English]

  • Farzane Fereidouni 1
  • Zahra Kiasalari 2
  • Ensie Azadi-Ahmadabadi 1
  • Shahram Jalalzade-Ojour 1
  • Mehrdad Roghani 2
چکیده [English]

Background and Objective: Safranal is the main component of crocus sativus. It has wide variety of properties. Until now, many studies have been performed to determine the effect of safranal on CNS. In this study, we investigated the effect of safranal in lipid peroxidation and histological changes of the hippocampus following intracerebroventricular injection of colchicine in the rat.
Materials and Methods: 40 male rats were randomly divided into 5 groups as follows: 1-Sham, 2-Sham+Safranal at a dose of 50 mg/kg, 3-Colchicine, 4-Colchicine+Safranal at a dose of 10 mg/kg, and 5- Colchicine+Safranal at a dose of 50 mg/kg. Model of injury was created by injection of colchicine bilaterally into the brain ventricles through stereotaxic surgery. Then, safranal was administered 2 days before till 7 days after the surgery. In the third week after surgery, malondialdehyde (MDA) was evaluated in hippocampal homogenate. The number of neurons was also evaluated by nissl staining in CA1 and CA3 regions.
Results: The results showed safranal treatment at a dose of 50 mg/kg significantly reduces hippocampal MDA versus untreated colchicine group. However, histopathological assessment of the hippocampus did not show any significant changes between the groups.
Conclusion: The findings of this study indicate the effect of safranal in reduction of hippocampal MDA as a lipid peroxidation by-product following intracerebroventricular colchicine.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Safranal
  • Colchicine
  • Malondialdehyde
  • CA1
  1. Heitmar R, Brown J, Kyrou I. Saffron (Crocus sativus L.) in Ocular Diseases: A Narrative Review of the Existing Evidence from Clinical Studies. Nutrients 2019;11(3).
  2. Giaccio M. Crocetin from saffron: an active component of an ancient spice. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2004;44(3):155-72.
  3. Schmidt M, Betti G, Hensel A. Saffron in phytotherapy: pharmacology and clinical uses. Wiener medizinische Wochenschrift 2007;157(13-14):315-9.
  4. Rezaee R, Hosseinzadeh H. Safranal: From an Aromatic Natural Product to a Rewarding Pharmacological Agent. Iranian Journal of Basic Medical Sciences 2013;16(1):12-26.
  5. Sadeghnia HR, Kamkar M, Assadpour E, Boroushaki MT, Ghorbani A. Protective Effect of Safranal, a Constituent of Crocus sativus, on Quinolinic Acid-induced Oxidative Damage in Rat Hippocampus. Iranian Journal of Basic Medical Sciences 2013;16(1):73-82.
  6. Hosseini A, Razavi BM, Hosseinzadeh H. Pharmacokinetic Properties of Saffron and its Active Components. European Journalof Drug Metabolism and Pharmacokinetics 2018;43(4):383-90.
  7. Samarghandian S, Samini F, Azimi-Nezhad M, Farkhondeh T. Anti-oxidative effects of safranal on immobilization-induced oxidative damage in rat brain. Neuroscience Letters 2017;659:26-32.
  8. Sadeghnia HR, Shaterzadeh H, Forouzanfar F, Hosseinzadeh H. Neuroprotective effect of safranal, an active ingredient of Crocus sativus, in a rat model of transient cerebral ischemia. Folia Neuropathologica 2017;55(3):206-13.
  9. Bo-Qiang L, Si-Tong Z, Zu-Yuan L, Wan-Yun N, Bin C, Yuan L, et al. Safranal carried by nanostructured lipid vehicles inhibits generalized epilepsy in mice. Die Pharmazie 2018;73(4):207-12.
  10. Slobodnick A, Shah B, Krasnokutsky S, Pillinger MH. Update on colchicine, 2017. Rheumatology (Oxford, England) 2018;57:i4-i11.
  11. Naaz F, Haider MR, Shafi S, Yar MS. Anti-tubulin agents of natural origin: Targeting taxol, vinca, and colchicine binding domains. European Journal of Medicinal Chemistry 2019;171:310-31.
  12. Kumar A,Seghal N, Naidu PS, Padi SS, Goyal R. Colchicines-induced neurotoxicity as an animal model of sporadic dementia of Alzheimer's type. Pharmacological Reports 2007;59(3):274-83.
  13. Veerendra Kumar MH, Gupta YK. Intracerebroventricular administrationof colchicine produces cognitive impairment associated with oxidative stress in rats. Pharmacology, Biochemistry, and Behavior 2002;73(3):565-71.
  14. Kumar A, Seghal N, Padi SV, Naidu PS. Differential effects of cyclooxygenase inhibitors on intracerebroventricular colchicine-induced dysfunction and oxidative stress in rats. European Journal of Pharmacology 2006;551(1):58-66.
  15. Pourkhodadad S, Alirezaei M, Moghaddasi M, Ahmadvand H, Karami M, Delfan B, et al. Neuroprotective effects of oleuropein against cognitive dysfunction induced by colchicine in hippocampal CA1 area in rats. The Journal of Physiological Sciences 2016;66(5):397-405.
  16. Poole EI, McGavin JJ, Cochkanoff NL, Crosby KM. Stereotaxic surgery for implantation of guide cannulas for microinjection into the dorsomedial hypothalamus in young rats. Methods 2019;6:1652-9.
  17. Doaee P, Rajaei Z, Roghani M, Alaei H, Kamalinejad M. Effects of Boswellia serrata resin extract on motor dysfunction and brain oxidative stress in an experimental model of Parkinson's disease. Avicenna Journal of Phytomedicine 2019;9(3):281-90.
  18. Slobodnick A, Shah B, Pillinger MH, Krasnokutsky S. Colchicine: old and new. The American Journal of Medicine 2015;128(5):461-70.
  19. Ganguly R, Guha D. Alterationof brain monoamines & EEG wave pattern in rat model of Alzheimer's disease & protection by Moringa oleifera. The Indian Journal of Medical Research 2008;128(6):744-51.
  20. Lloret A, Esteve D, Monllor P, Cervera-Ferri A, Lloret A. The Effectiveness of Vitamin E Treatment in Alzheimer's Disease. International Journal of Molecular Sciences 2019;20(4).
  21. Zhang Y, Zhao Y, Guo J, Cui H, Liu S. Anticancer Activity of Safranal Against Colon Carcinoma Is Due to Induction of Apoptosis and G2/M Cell Cycle Arrest Mediated by Suppression of mTOR/PI3K/Akt Pathway. Journal of the Balkan Union of Oncology 2018;23(3):574-8.