%0 Journal Article %T اثر سافرانال بر پراکسیداسیون لیپیدی و آسیب بافتی هیپوکمپ به دنبال تزریق داخل بطنی کلشی سین در موش بزرگ آزمایشگاهی %J دانشور پزشکی %I دانشگاه شاهد %Z 2716-9723 %A فریدونی, فرزانه %A کیاسالاری, زهرا %A آزادی احمدآبادی, انسیه %A جلال زاه اوجور, شهرام %A روغنی, مهرداد %D 2020 %\ 06/25/2020 %V 28 %N 2 %P 76-84 %! اثر سافرانال بر پراکسیداسیون لیپیدی و آسیب بافتی هیپوکمپ به دنبال تزریق داخل بطنی کلشی سین در موش بزرگ آزمایشگاهی %K سافرانال %K کلشی سین %K مالون دی آلدئید %K CA1 %R %X مقدمه و هدف: سافرانال جزء اصلی گیاه زعفران است که دارای طیف وسیعی از خواص است. تاکنون پژوهش‌های مختلفی جهت بررسی فواید سافرانال بر سیستم عصبی مرکزی صورت گرفته است. این مطالعه جهت بررسی اثر سافرانال بر پراکسیداسیون لیپیدی و تغییرات بافتی هیپوکمپ به دنبال تزریق داخل بطنی کلشی سین در موش صحرایی صورت پذیرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه 40 موش سفید بزرگ آزمایشگاهی به 5 گروه شامل 1- شم، 2- شم + سافرانال با دوز mg/kg50، 3- کلشی سین، 4- کلشی سین + سافرانال با دوز mg/kg10 و 5- کلشی سین + سافرانال با دوز mg/kg50 تقسیم شدند. مدل آسیب بافتی در موش‌ها به‌وسیله‌ی تزریق دو طرفه کلشی سین به داخل بطن های جانبی مغز، از طریق جراحی استریوتاکس ایجاد شد. سپس حیوانات از دو روز قبل از جراحی تا روز هفتم پس از جراحی، تحت تیمار خوراکی سافرانال قرار گرفتند. پس از القای مدل اختلال، بر روی هموژنه‌ی بافتی هیپوکمپ، شاخص پراکسیداسیون لیپیدی مالون دی آلدئید اندازه گیری گردید. بعلاوه، تعداد نورون‌ها در دو ناحیه CA1 و CA3 به وسیله رنگ آمیزی نیسل مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج: درمان با سافرانال به صورت خوراکی با دوز mg/kg50 سبب کاهش میزان مالون دی آلدئید هیپوکمپ نسبت به گروه کلشی سین گردید. بررسی‌ بافتی حاکی از عدم تغییر معنادار در میزان شمارش نورونی ناحیه هیپوکمپ در بین گروه‌ها بود. نتیجه‌گیری: یافته‌های این مطالعه حاکی از اثر سافرانال در کاهش تولید مالون دی آلدئید هیپوکمپ بعنوان یک محصول ناشی از پراکسیداسیون لیپیدی به دنبال تزریق داخل مغزی کلشی سین است. %U https://daneshvarmed.shahed.ac.ir/article_1908_4283aa809a071c464b68e86beeeab0ed.pdf