دوره 24، شماره 130 - ( 6-1396 )                   جلد 24 شماره 130 صفحات 81-90 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


دانشجوی دکتری گروه فیزیولوژی، دانشکدۀ تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تربیت دبیر شهیدرجایی، لویزان، تهران، ایران
چکیده:   (151 مشاهده)
مقدمه و هدف: خطر بیمار‌ی‌های عروق کرونر قلب با افزایش فشار‌خون در افراد مبتلا به فشار‌خون و دارای فشار‌خون طبیعی، افزایش می‌یابد. پروتئین واکنش‌گر-سی، یک نشانگر التهابی دستگاه ایمنی و پروتئین فاز حاد است. هدف از این مطالعه بررسی مصرف کافئین بر فاکتور پیشگویی قلبی‌عروقی و فشار‌خون مردان، متعاقب فعالیت وامانده‌ساز است.
 
مواد و روش‌‌ها: هشت مرد فعال (نمایۀ تودۀ بدن 22/1±55/21 کیلوگرم/متر مربع، قد 12/9±174 سانتی‌متر، وزن 65/5±35/61 کیلوگرم و چربی41/2±19/19 درصد) از بین 24 نفر که اعلام آمادگی کردند، تصادفی انتخاب شدند. یک ساعت پس از مصرف کافئین (mg/kg5) و دارونما، در دو جلسۀ مجزا با پنج روز فاصله برای هر آزمودنی، آزمون بروس اجرا شد. شاخص فاکتور التهابی و فشار‌خون قبل از مصرف کافئین یا دارونما، یک ساعت بعدازمصرف، بلافاصله و دو ساعت اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از آزمون تی وابسته، تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر در سطح معناداری (P0/05) تحلیل شدند.
 
نتایج: یافته‌ها نشان داد که فشار‌خون سیستولی و دیاستولی با مصرف کافئین در حالت استراحت افزایش یافت؛ اما در پایان فعالیت، بین کافئین و دارونما تفاوت معنی‌دار نبود؛ ولی اختلاف معنی‌داری در پروتئین واکنش‌گر-سی مشاهده شد.
 
نتیجه‌گیری: مصرف کافئین در افراد قبل از ورزش موجب افزایش فشار‌خون به بالاتر از حد طبیعی می‌شود.
 
 
متن کامل [PDF 808 kb]   (39 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش