دکتری تخصصی آموزش و ارتقاء سلامت، استادیار، گروه آموزش و ارتقاء سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
چکیده: (2438 مشاهده)
مقدمه و هدف: تغذیه انحصاری با شیر مادر تا 6 ماهگی بهمنظور افزایش بقای کودکان و کاهش میزان بیماریهای آنها مورد توصیه سازمان بهداشت جهانی است. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط میان قصد شیردهی انحصاری پیش از زایمان با عملکرد مادران در شش ماه پس از زایمان در شهر کاشان انجامشدهاست.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی- تحلیلی، روی 224 زن باردار نخستزای مراجعهکننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر کاشان در سال 1392 انجامشد. نمونهها از شانزده مرکز بهداشتی- درمانی شهر بهصورت تصادفی انتخابشدند. دادهها با استفاده از پرسشنامهای، شامل مشخصات دموگرافیک و پرسشهای مربوط به سازههای نظریه رفتار برنامهریزیشده، جمعآوری و تجزیهوتحلیلشدند.
نتایج: میانگین سن مادران 9/24 سال بود. 6/86 درصد زنان باردار شرکتکننده قصدداشتند، تغذیه انحصاری را تا 6ماهگی ادامهدهند؛ از این مادران، 7/89 درصد تا 3ماهگی و 1/70 درصد تا 6ماهگی، شیردهی انحصاری را ادامهدادند. از 4/13 درصد مادران با عدم قصد شیردهی انحصاری، 7/86 درصد تا 3ماهگی و 7/46 درصد تا 6ماهگی، شیردهی انحصاری را انجامدادند. میان قصد شیردهی انحصاری زنان باردار با سازههای کنترل رفتاری درکشده، نگرش، هنجار ذهنی و آگاهی، بهترتیب، همبستگی معنیدار مثبت وجودداشت.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این مطالعه، قصد مادران درخصوص تغذیه انحصاری در دوران بارداری، پیشگوییکنندهای مهم برای ادامه این تغذیه تا 6ماهگی کودک است. نظریه رفتار برنامهریزیشده، در بررسی قصد و رفتار شیردهی انحصاری، مفید است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت