دوره 15، شماره 72 - ( 10-1386 )                   جلد 15 شماره 72 صفحات 1-6 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

darbandi A, abbasi F, Tohidast Z. Comparison Effects of Sugar – Free Bicarbonate Containing Chewing Gum and Sugar-Free Standard Chewing Gum on Salivary pH. daneshvarmed. 2008; 15 (72) :1-6
URL: http://daneshvarmed.shahed.ac.ir/article-1-407-fa.html
دربندی آذر، عباسی فرید، تهیدست‌اکراد زهرا. مقایسه اثر آدامس بدون قند حاوی بی‌کربنات و آدامس بدون قند معمولی بر بزاق و بزاق تحریکی دهان. دو ماهنامه علمی - پژوهشی دانشور پزشکی. 1386; 15 (72) :1-6

URL: http://daneshvarmed.shahed.ac.ir/article-1-407-fa.html


استاديار بیماری‌های دهان و تشخیص دانشکده دندان‌پزشکی شاهد
چکیده:   (11529 مشاهده)

  مقدمه: پوسیدگی دندان از شایع‌ترین و پرخرج‌ترین بیماری‌های مزمن شناخته شده است. چهار عامل اصلی در اتیولوژی پوسیدگی دندان عبارتند از 1) مواد قندی، 2) باکتری، 3) کم شدن مقاومت میزبان، 4) زمان. بزاق دهان، نقشی مهم و اصلی در مرطوب نگهداشتن حفره دهان و کنترل چهار عامل مؤثر در پوسیدگی دارد. pH و میزان بزاق بر روی رشد باکتری‌ها و تأثیر آن‌ها بر روی مواد قندی مؤثر است. بنابراین، افزایش pH بزاق، عامل مهمی در کنترل پوسیدگی است. با بررسی مقالات، دیده شده که آدامس‌های بدون قند حاوی بی‌کربنات، سبب افزایش pH بزاق می‌گردند.

  هدف: هدف ما در این مطالعه، مقایسه تأثیر آدامس‌های بدون قند معمولی و آدامس‌های حاوی بی‌کربنات بر pH بزاق دهان است که می‌خواهیم با استفاده از این دو آدامس خصوصاً بی‌کربنات، PH بزاق دهان را افزایش دهیم تا شاید این روش، یک راه ارزان قیمت برای پیشگیری از پوسیدگی دندان باشد.

 

  وصول: 7/7/84

  ‌ارسال ‌اصلاحات: 3/12/84

  دریافت اصلاحات: 20/12/84

  پذیرش: 20/9/85

  

مواد و روش‌ها: تعداد شرکت‌کنندگان 60 نفر از دانشجویان دندان‌پزشکی شاهد بودند که 60 درصد آن‌ها مرد و40 درصد زن با میانگین سنی 23 سال بودند. در ابتدا pH بزاق غیرتحریکی این افراد ثبت گردید و سپس به هر کدام از این دانشجویان یک نوع آدامس داده شد (آدامس بی‌کربنات بدون قند و آدامس بدون قند معمولی) و pH بزاق مجدداً ثبت گردید (توسط دستگاه pH متر دیجیتالی) همچنین حجم بزاق تحریکی در مدت 30 دقیقه جویدن هر کدام از آدامس‌ها در هر دو گروه جمع‌آوری گردید. تست‌های آماری مورد استفاده: 1) آزمون «تی» زوجی و 2) واریانس یکطرفه آنوا (ANOVA) بود.

  نتایج: در مورد آدامس معمولی میانگین pH بزاق بعد از جویدن آدامس 12/7 و در مورد آدامس حاوی بی‌کربنات 50/7 بود. افزایش در pH بزاق در مورد آدامس بی‌کربنات بیش‌تر بود. البته این اختلاف در بین دو گروه معنادار نبود. همچنین در حجم بزاق تحریکی در بین دو گروه، اختلاف آماری معناداری دیده نشد.

  نتیجه‌گیری: افزایش pH بزاق با آدامس‌های حاوی بی‌کربنات و آدامس‌های بدون قند معمولی می‌تواند در بهداشت دهان و پیشگیری از پوسیدگی دندانی مؤثر باشد که نیاز به تحقیقات و مدت پیگیری طولانی دارد.

متن کامل [PDF 278 kb]   (789 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشور پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Daneshvar

Designed & Developed by : Yektaweb