%0 Journal Article %T تاثیر سیاه‌دانه در فعالیت آنزیم‌های متابولیزه‌کننده سموم و سطح پروتئین بتا کاتنین در رت‌های تحت تیمار با دی‌متیل‌هیدرازین %J دانشور پزشکی %I دانشگاه شاهد %Z 2716-9723 %A دادخواه تهرانی, ابوالفضل %A محمدی ملایری, محمد رضا %A فاطمی, فائزه %A جهانبانی, علیرضا %A ترابی, فاطمه %A جمالی, محمد حسین %D 2015 %\ 06/22/2015 %V 23 %N 2 %P 9-22 %! تاثیر سیاه‌دانه در فعالیت آنزیم‌های متابولیزه‌کننده سموم و سطح پروتئین بتا کاتنین در رت‌های تحت تیمار با دی‌متیل‌هیدرازین %K سرطان کولون %K سیاه‌دانه %K بتا کاتنین %R %X مقدمه و هدف: دی‌متیل‌هیدرازین (DMH) در کبد، توسط سیتوکروم p450 (CYP 450) به متیل‌دیازونیوم متابولیزه‌شده که با ایجاد جهش در ژن بتاکاتنین و عدم تخریب آن توسط سیستم یوبی کوئیتین به افزایش سطح آن و درنتیجه، افزایش بیان برخی از آنکوژن‌ها و ایجاد تومور در کولون منجرمی‌شود. مواد و روش‌ها: تعداد 48 سر رت به شش گروه تقسیم‌شدند. سرطان کولون از طریق تزریق DMH (20 mg/kg b.w)، هفته‌ای یک‌بار به‌مدت هجده هفته در رت‌ها القاشد و تأثیر مصرف غذای حاوی پودر سیاه‌دانه 2 و 4 درصد در مهار ایجاد تومورهای کولون، مورد بررسی قرار‌گرفت؛ پس از اتمام دوره تیمار (هفت ماه)، بافت‌های کبد و کولون جداشدند. فعالیت آنزیم‌های گلوتاتیون s- ترانسفراز (GST) و CYP 450 و سطح گلوتاتیون (GSH) در کبد و همچنین سطح بتا کاتنین در کولون اندازه‌گیری‌شد. تعداد و سایز تومورها و آسیب‌های پاتولوژیک بافت کولون نیز مورد بررسی قرار‌گرفت. نتایج: غذای حاوی سیاه‌دانه در هر دو دز به کاهش تعداد و اندازه (سایز) تومورها منجرشده‌است؛ همچنین DMH، باعث افزایش فعالیت آنزیم‌های GST و CYP 450 و سطح GSH و بتا کاتنین شده و سیاه‌دانه به متعادل‌شدن سطح آنها منجرمی‌شود. نتیجه‌گیری: مصرف غذای حاوی سیاه‌دانه، به‌احتمال از طریق تأثیر روی فعالیت آنزیم‌های سم‌زدا و همچنین سطح آنکوژن بتا کاتنین، به مهار تومور‌های کولون منجرمی‌شود. %U https://daneshvarmed.shahed.ac.ir/article_1675_48b3852fcb48eb979d85b573834724fe.pdf