%0 Journal Article %T بررسی وضعیت تغذیه‌ای، آنتروپومتریک و حساسیت چشایی و بویایی کودکان مبتلا به سندروم داون در شهرستان اهواز %J دانشور پزشکی %I دانشگاه شاهد %Z 2716-9723 %A محمدشاهی, مجید %A هنردار, رؤیا %A کیارسی, پگاه %A سرمست شوشتری, سکینه %A حیدری, فاطمه %D 2020 %\ 09/26/2020 %V 21 %N 6 %P 43-52 %! بررسی وضعیت تغذیه‌ای، آنتروپومتریک و حساسیت چشایی و بویایی کودکان مبتلا به سندروم داون در شهرستان اهواز %K سندروم داون %K تغذیه %K چاقی %K حساسیت چشایی و بویایی %R %X مقدمه و هدف: سندروم داون، متداول‌ترین اختلال کروموزومی انسان، با اختلال‌های متعدد ذهنی- حرکتی و حسی همراه است که می‌تواند بر وضعیت تغذیه افراد مبتلا اثرگذارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت تغذیه‌ای، آنتروپومتریک و حساسیت چشایی و بویایی کودکان مبتلا به سندروم داون طراحی‌شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی در سال 1390 روی 58 کودک مبتلا به سندروم داون در مراکز بهزیستی و استثنایی شهرستان اهواز انجام‌شد. اطلاعات دموگرافیک، آنتروپومتریک و غذایی با استفاده از پرسش‌نامه، به روش مصاحبه با والدین، جمع‌آوری‌شد و حساسیت چشایی و بویایی با استفاده از پرسش‌نامهShort Sensory Profile تعیین‌شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS17.0 تجزیه‌وتحلیل‌شدند و 05/0>P معنی‌دار درنظرگرفته‌شد. نتایج: براساس چارت‌های رشد مخصوص کودکان مبتلا به سندروم داون، 9/37 و 4/34 درصد کودکان مورد بررسی به‌ترتیب از نظر شاخص‌های وزن/ سن و BMI بالاتر از صدک 75 بودند. نسبت آب خارج‌سلولی به کل آب بدن در دختران به‌طور معنی‌داری، بالاتر از پسران بود. دریافت چربی غذایی، بیشتر از مقادیر توصیه‌شده و میانگین امتیاز پرسش‌نامه حساسیت چشایی و بویایی 0/2±5/13 بود. نتیجه‌گیری: بیش از یک‌سوم کودکان مورد بررسی براساس معیارهای وزن/ سن و BMI چاق بودند. مصرف بیشتر غذاهای پرچرب و پرکالری و حساسیت بالاتر به محرک‌های چشایی و بویایی می‌تواند در ایجاد چاقی آنها مؤثر باشد؛ در این راستا، لزوم ارائه آموزش‌های تغذیه به والدین و اصلاح الگوی غذایی، ضروری به‌نظرمی‌رسد. %U https://daneshvarmed.shahed.ac.ir/article_1606_a2b1a8575159fa9785199c064d75d090.pdf