%0 Journal Article %T اثر مصرف قندهای مختلف بر شاخص‌های هماتولوژی منتخب پس‌از یک جلسه فعالیت هوازی در مردان جوان دانشگاهی %J دانشور پزشکی %I دانشگاه شاهد %Z 2716-9723 %A قنبری‌نیاکی, عباس %A عباسی دلویی, آسیه %A فتحی, رزیتا %A عبدی, احمد %D 2011 %\ 04/21/2011 %V 19 %N 1 %P 15-24 %! اثر مصرف قندهای مختلف بر شاخص‌های هماتولوژی منتخب پس‌از یک جلسه فعالیت هوازی در مردان جوان دانشگاهی %K قند %K شاخص قندی %K فعالیت هوازی %K دوی (دویدن) 1 مایل %K شاخص‌های هماتولوژی %R %X مقدمه و هدف:  تأثیر مصرف مواد قندی پس­از فعالیت بدنی بر پاسخ­های هورمونی و برخی شاخص­های دستگاه ایمنی به­خوبی ثابت شده­است. این پژوهش قصددارد تأثیر مصرف قندهای مختلف را بر شاخص­های خونی منتخب پس­از یک جلسه فعالیت هوازی مطالعه­کند.  مواد و روش­ها: 32 دانشجوی داوطلب مرد غیرورزشکار با شرایط سنی و وزنی مشابه انتخاب و به­طور تصادفی به چهار گروه آب (8نفر)، گلوکز (8 نفر)، فروکتوز (8نفر) و ساکاروز (8 نفر) تقسیم شدند. افراد، فعالیت را در سه نوبت با استراحت فعال 3 دقیقه­ای میان نوبت­ها، انجام­دادند. برای تعیین شاخص­های هماتولوژیک، 8 میلی­لیتر خون از ورید بازویی 30 دقیقه پیش، بی­درنگ و 90 دقیقه پس­از دریافت محلول (1.5 گرم قند به­ازای هر کیلوگرم وزن) جمع­آوری­شد؛ گروه آب نیز حجم برابری از محلول را دریافت­کرد. نتایج: تعداد گلبول­های سفید در دو گروه فروکتوز و گلوگز، 90 دقیقه پس­از فعالیت به­طور معنی­داری بالا بود. کاهش تعداد گلبول­های قرمز، هموگلوبین و پلاکت در گروه­های آب، گلوکز و ساکاروز معنی دار بود. کاهش در میزان هماتوکریت، تعداد لنفوسیت و افزایش در تعداد نوتروفیل، 90 دقیقه پس­از فعالیت در تمام گروه­ها معنی­دار بود. نتیجه‌گیری: به­نظرمی­رسد که قند ساکاروز نسبت به گلوکز و فروکتوز در جلوگیری از افزایش گلبول سفید مؤثرتر است و فروکتوز به عنوان قندی با شاخص گلیسمی پایین، بر گلبول سفید، هموگلوبین و تغییرهای پلاکتی پس­از فعالیت تأثیری­ندارد.      %U https://daneshvarmed.shahed.ac.ir/article_1454_8ba259831abcdda0a4289a76cb441cc6.pdf