@article { author = {Poordahandeh, Uranus and Nasri, Sima and Roghani, Mehrdad and Salehi, Parvin and Baluchnejadmojarad, Tourandokht}, title = {Antinociceptive effect of thymoquinone in diabetic rats and the role of serum lipid peroxidation}, journal = {Daneshvar Medicine}, volume = {20}, number = {1}, pages = {7-14}, year = {2012}, publisher = {Shahed University}, issn = {2716-9723}, eissn = {2716-9731}, doi = {}, abstract = { Background and Objective: Hyperalgesia is one of the signs of diabetes mellitus that affects the life quality of patients. Nigella sativa-derived thymoquinone exhibits antidiabetic and anti-inflammatory effects. This study was designed to investigate the antinociceptive effect of thymoquinone (TQ) in streptozotocin-diabetic rats.   Materials and Methods: Rats were divided into control, high dose TQ-treated control, diabetic, sodium salicylate (SS)-treated control and diabetic, and high and low dose TQ-treated diabetic groups. TQ was administered i.p. at doses of 2.5 and 5 mg/kg one week after diabetes induction by streptozotocin for 5 weeks.    Results: TQ treatment of diabetic rats reduced pain score in acute and chronic phases of the formalin test (p < 0.05). Meanwhile, SS administration significantly reduced pain score only at chronic phase of the test (p < 0.01). Regarding hot tail immersion test, diabetic rats showed a significant reduction in tail flick latency as compared to control ones (p < 0.05) and TQ treatment of diabetic rats slightly increased this latency relative to untreated diabetics but the existing difference was not statistically significant. In addition, high-dose TQ significantly reduced serum level of MDA in diabetic group (p < 0.05).   Conclusion: Taken together, administration of TQ could attenuate nociceptive score in both phases of formalin test in experimental model of diabetes mellitus and has no obvious effect on thermal pain threshold and part of this effect is exerted through attenuation of lipid peroxidation in peripoheral tissues of the body. }, keywords = {Thymoquinone,Antinociceptive,Formalin test,Hot tail immersion test,Diabetes mellitus,Malondialdehyde}, title_fa = {ارزیابی اثر ضد‌دردی تجویز تیموکینون در موش صحرایی دیابتی و تعیین نقش پراکسیداسیون لیپیدی سرم}, abstract_fa = { مقدمه و هدف: هیپرآلژزی یکی از علائم دیابت قندی محسوب می­شود که کیفیت زندگی افراد مبتلا را تحت تأثیر قرار­می­دهد. تیموکینون مشتق از سیاهدانه دارای آثار ضد­دیابتی و ضد­التهابی است. در این بررسی اثر ضد­دردی آن در موش­های صحرایی دیابتی­شده توسط استرپتوزوتوسین مورد ارزیابی قرار­گرفت.    مواد و روش‌ها: موش­ها به گروه­های کنترل, کنترل تحت تیمار با دوز بالای تیموکینون، دیابتی، کنترل و دیابتی دریافت­کننده سدیم سالیسیلات، دیابتی و دیابتی­های تیمار­شده با دوز پایین یا بالای تیموکینون تقسیم شدند. تیموکینون در دو دوز 5/2 و 5 میلی­گرم بر کیلوگرم (داخل صفاقی) بعد از یک هفته از القای دیابت توسط استرپتوزوتوسین به مدت 5 هفته تجویز شد.   یافته­ها: تیموکینون موجب کاهش معنی­دار نمرات درد موش­های دیابتی در دو مرحله حاد و مزمن آزمون فرمالین شد (05/0p < ) و تزریق سدیم سالیسیلات نمره درد را در مرحله مزمن به­طور معنی­دار کاهش­داد (01/0p < ). به­علاوه، تجویز تیموکینون به موش­های دیابتی یک کاهش معنی­دار در مدت زمان تأخیر در بیرون کشیدن دم در مقایسه با گروه کنترل ایجاد­نکرد؛ همچنین، تیموکینون میزان مالون دی­آلدئید را در سرم موش­های دیابتی به­طور معنی­دار کاهش­داد (05/0p < )   نتیجه­گیری: تجویز تیموکینون موجب کاهش معنی­دار شدت درد در دو مرحله حاد و مزمن آزمون فرمالین در مدل تجربی دیابت قندی می­شود و بر آستانه درد حرارتی تأثیر­ندارد و بخشی از این اثر از طریق کاهش پراکسیداسیون لیپیدی در نواحی محیطی بدن به­انجام­می­رسد. }, keywords_fa = {تیموکینون,دیابت قندی,اثر ضد‌دردی,آزمون فرمالین,آزمون غوطه‌ور‌کردن دم در آب داغ,مالون دی-آلدئید}, url = {https://daneshvarmed.shahed.ac.ir/article_1507.html}, eprint = {https://daneshvarmed.shahed.ac.ir/article_1507_3a8b931dc7e25d436f6435c3156aadb6.pdf} }